Menopauze Symptomen wat doe je er tegen?

Menopauze is de definitieve beëindiging van de reproductieve vruchtbaarheid. Het begin er van ligt rond het 50ste levensjaar.  Het betekent het einde van de maandelijkse menstruatie.
In het vrouwenlichaam, produceren de eierstokken de vrouwelijke hormonen oestrogeen en de progesteron. Het oestrogeen en het progesteron controleren de menstruatie van een vrouw en beïnvloeden  vele andere processen in haar lichaam.  Al  in de aanloop periode naar de menopauze, de perimenopauze,  produceren de eierstokken geleidelijk aan steeds minder van deze hormonen.
Perimenopauze, is de tijd waarin  de hormonale en biologische veranderingen en de fysieke symptomen zich beginnen voor te doen. Deze periode duurt een gemiddelde van drie tot vijf jaar.
Sommige vrouwen hebben geen symptomen weinig symptomen tijdens menopauze. Anderen hebben ernstige  symptomen.  Onderzoeken  van vrouwen  in menopauze over de hele wereld laten zien  dat de verschillen in levensstijl, dieet en activiteit een belangrijke rol  spelen in de mate waarin symptomen  zich voordoen. De symptomen duren enkele maanden tot enkele jaren  na de laatste menstruatie  periode.


Oestrogeen dat als pil wordt genomen of dat op de huid als crème  wordt toegepast kan hete flitsen, slaapstoringen, stemmingsveranderingen en vaginale droogte verminderen. Het oestrogeen kan alleen worden voorgeschreven wanneer een vrouw geen haar baarmoeder heeft. Een combinatie van oestrogeen en progesteron wordt gebruikt wanneer een vrouw nog wel  haar baarmoeder heeft. De progesteron is noodzakelijk om het effect van het oestrogeen op de baarmoeder in evenwicht te brengen en veranderingen te verhinderen die tot baarmoederkanker kunnen leiden.
Hormoon substitutie therapie, wat betekent dat vrouwen de hormonen voorgeschreven krijgen die het lichaam minder aanmaakt, komt steeds meer onder vuur te liggen. Borstkanker, baarmoederkanker en hart en vaatziekten zijn de grote risico’s . Ook lijkt het tegen gaan van botontkalking en stemmingswisselingen met behulp van deze hormoontherapie, vaak niet  effectief.De oplossing lijkt voor al te liggen in levensstijl en voeding.Het blijkt dat gezonde voeding, met veel groente en vers fruit, sport en aanvulling in de vorm van supplementen veel effectiever is dan het  gebruik van hormonen.
Omdat het lichaam kwetsbaarder wordt, is het nog belangrijker afvalstoffen effectief af te voeren en goede voeding binnen te krijgen, die relatief weinig energie kost om te verwerken. Dat betekent dat het belangrijk is zoveel mogelijk verse voeding te eten en natuurlijke supplementen te nemen zodat alle onderdelen van het lichaam gevoed worden. Helaas ontbreekt het aan veel goede voedingsstoffen in veel van de dingen die we eten. Daarom is een bewuste overschakeling naar gezonde voeding en supplementen van groot belang om problemen in de overgang te voorkomen of te verminderen.
Sunrider maakt een product, Bella, dit is een combinatie van kruiden die het hormoonsysteem zodanig voeden en versterken dat het op peil  en in balans blijft. Het gevolg is dat de menopauze symptomen niet of nauwelijks optreden. Daarnaast is het eten van soya een goede oestrogeen vervanger. Sunrider heeft Nuplus en Vitashake wat een combinatie is die brand en bouwstof levert voor de cellen maar ook soja bevat.

Lees meer over Bella, op www.life.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *