Zon voorkomt tandbederf

Zon voorkomt tandbederf.

Uit onderzoek blijkt dat tandbederf aanzienlijk kan verminderen door vitamine D. Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van UV straling van de zon. Veilig en gematigd zon lijkt dus heel goed voor je tanden. In een onderzoek van William Grant, gepubliceerd in het tijdschrift voor dermatologie/endocrinologie worden onderzoeken beschreven,  waar in bewezen wordt dat 30 ng vitamine D in het bloed,  ervoor zorgt dat antibacteriële stoffen gevormd worden die tandbederf tegengaan. Op basis van meer dan 300 verschillende onderzoeken blijkt dat tandbederf meer voorkomt in gebieden met weinig zon en minder in gebieden met meer UV straling. UV straling stimuleert de aanmaak van vitamine D en vitamine D is op zijn beurt weer de motor voor antibacteriële peptides die het ontstaan van tijd tandbederf tegengaan.

Niet alleen tandbederf wordt minder, vitamine D blijkt steeds meer een heel belangrijke vitamine te zijn die een rol speelt in het instandhouden van onze gezondheid en het verbeteren van ons immuunsysteem. Het is een goed idee om wanneer maar even kan in de zon te gaan zitten, uiteraard zonder te verbranden. Wanneer geen zon is is het goed om extra vitamine D te nemen.

Ook kun je Vitamine D binnen krijgen, via het eten van vis,levertraan,zuivel en sommige paddenstoelen.

One Reply to “Zon voorkomt tandbederf”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *