Groene thee beschermt tegen kanker

Het is inmiddels bekend uit vele onderzoeken dat  groene thee het  risico op kanker kan  verminderen, maar hoeveel moet je dan drinken?

Tot voor kort gaven onderzoeken uiteenlopende resultaten, waardoor het moeilijk is om duidelijke richtlijnen te geven voor de hoeveelheid groene thee die nodig is om werkelijk effect te hebben op het lichaam. Maar nu zijn er verschillende nieuwe onderzoeken geweest die laten zien hoe veel groene thee er nodig is om een  significante vermindering  van het risico op verschillende  vormen van kanker teweeg te brengen.

 

 Groene Thee: de meest bestudeerde Anti-Kanker Plant

Er zijn nu meer actieve klinische studies  van groene thee tegen kanker,  dan van welk andere plant extract  dan ook : tweeëntwintig onderzoeken er zijn momenteel gaande (nog vijftien zijn er aan het opstarten).Er zijn inmiddels  1600 , door andere wetenschappers gecontroleerde, wetenschappelijke artikelen, die “groene thee” en  “kanker” vermelden , en de lijst groeit ongeveer 150 per jaar.

Ondanks al dit onderzoek, wordt een duidelijke aanbeveling voor de inname van groene thee zijn tegengehouden door verschillende factoren.  Onderzoeken  spreken over “kopjes per dag” geconsumeerd, maar de hoeveelheid van de kanker-bestrijdende polyfenolen per kopje verschilt drastisch door de tijd dat de thee in het water trekt, de hoeveelheid per kop, en het type van de thee  dat gebruikt wordt(Sencha, Bancha, Genmaicha etc.). Zelfs dezelfde thee levert een  verschillende EGCG inhoud afhankelijk van  de tijd van de oogst en  plaats waar de plant heeft gestaan tijdens de groei.

 Wat is nu precies een kopje groene thee?

Vanwege deze verschillen, is een gemeenschappelijke basis die nodig is bij de onderzoekers. Daarom is de standaard Japanse stijl kopje groene thee is gedefinieerd in een aantal wetenschappelijke publicaties als zijnde 120 ml in volume en met 50 mg EGCG (onder andere polyfenolen).Dit is wat minder dan de huidige gegevens van de onderzoeken in de VS, die de standaard van  een 120 ml kopje thee aanhouden dat ongeveer 77 mg EGCG bevat .

 Groene thee Versus Kanker risico.

Houdt de bovenstaande definities in het achterhoofd, recente meta-studies tonen aan de volgende niveaus van consumptie het risico op kanker te verminderen zoals aangegeven.

5 kopjes / dag of meer:

– 56% minder orale kanker

– 54% minder prostaatkanker

– 42% minder leverkanker

– 22% minder endometriumkanker

 

2 kopjes / dag of meer:

– 18% minder longkanker (voor de algemene bevolking)

1 kopje / dag of meer:

– 60% minder longkanker (voor vrouwelijke niet-rokers)

– 44% minder kanker van de eierstokken

 De meeste mensen die deelnemen aan de hierboven beschreven onderzoeken drinken  5 kopjes per dag (heel weinig drinken 10 of meer), dit beperkt het effect( afname van risico) dat  werd ervaren. Wel biedt dit niveau biedt nog steeds een goede bescherming tegen een aantal  vormen van kanker. De risicoreductie is dit nog niet duidelijk voor kanker van de borst, dikke darm, maag of alvleesklier – daarvoor kan een meer groene thee per dag nodig zijn om tot dezelde risico reductie te komen.

 Roken vermindert ernstig de voordelen van groene thee tegen longkanker, dat is de reden waarom niet-rokende vrouwen hebben van 60% risicoreductie met slechts 1 kopje per dag.  De algemene bevolking (rokers inbegrepen) moet 2 kopjes per dag alleen maar om 18% risicoreductie te realiseren . Voor de meeste vormen van kanker, is er een ‘dosis-respons’ relatie waarbij meer groene thee leidt tot een grotere vermindering van het risico op kanker.  Bijvoorbeeld, 2 extra koppen leidt dagelijks tot een extra risico reductie van 18% voor longkanker en 22% voor prostaatkanker.

Groene Thee  zorgt voor  kanker Preventie: minimaal 5 kopjes per dag

Daarom zijn vijf kopjes groene thee per dag  het minimum  om een  betekenisvolle afname van het risico op kanker te bereiken.   Wilt je een meer stabiele, betrouwbare inname van kanker-bestrijdende polyfenolen dan gebrouwen thee geeft, overweeg dan groene thee supplementen  die gestandaardiseerd zijn en neem minstens 250mg van EGCG per dosis (volgens de Japanse standaard cup).

Calli thee en Fortune delight zijn beide  groene thees aangevuld met andere kruiden voor een nog krachtiger en uitgebreider werking. NIet alleen de groene thee bevat de krachige antioxidant fenolen ook de andere kruiden bevatten een dosis antioxidanten. Niet alleen versterken ze de afweer tegen kanker, maar ook verbeteren ze de afvoer van afvalstoffen ( uit de cellen, callithee, uit vetten , fortune delight) en verbeteren ze het immuunsysteem en met  al deze eigenschappen verbeteren ze de algehele gezondheid en weerstand tegen ziekten

One Reply to “Groene thee beschermt tegen kanker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *