Gekleurde Groente en Fruit zijn Essentieel voor Gezondheid

Gevarieerde  gekleurde  groenten en fruit voor optimale gezondheid

In de krant stond vandaag ( dec 2011): gevarieerde groenten goed  tegen longkanker.Uit onderzoek is gebleken dat het eten van groenten en fruit het risico op longkanker kan verlagen. Bij groenten gaat het er vooral om dat mensen gevarieerd eten. Niet de hoeveelheid groenten is dan van belang, maar juist het eten van veel verschillende groenten van verschillende kleuren.

Bij fruit is het belangrijk om er veel van te eten. Mensen die minimaal twee stuks fruit per dag eten, lopen een kleiner risico op longkanker. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat gezondheidswetenschapper Frederike Büchner uitvoerde bij het UMC St Radboud in Nijmegen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Büchner vond de positieve effecten van het eten van gevarieerde groenten en veel fruit vooral voor rokers.

Kleuren van planten, groente en fruit worden veroorzaakt door stoffen in die planten en deze blijken van groot belang te zijn voor onze gezondheid. Natuurlijke voedingsmiddelen komen in alle verschillende vormen, maten en kleuren voor. Alles op aarde heeft zijn eigen unieke functie en kenmerken. Het eten van groente en fruit van een verscheidenheid van verschillende kleuren  heeft grote voordelen voor de gezondheid, elke kleur  bevat een kenmerkende mix van super voedingsstoffen die zijn fantastisch voor onze gezondheid.


 

Rood: Groenten en fruit met de kleur rood bevatten een super anti-oxidant in de carotenoïde pigment lycopeen. Lycopeen is te vinden in tomaten, rode en roze grapefruit, guave, watermeloen, papaja, rode paprika, en Goji bessen. Een vrucht geteeld in Zuid-Azië de naam “gac” wordt beschouwd als de meest lycopeen rijk voedsel met meer dan 70 keer de hoeveelheid van lycopeen als tomaten-producten per volume.

Lycopeen word het meest effectief geabsorbeerd wanneer het wordt gecombineerd met  vet.  het lycopeen uit de tomaat wordt het beste opgenomen in combinatie met  verzadigde en onverzadigde vetzuren. Tomatensauzen of tomaten met extra vergine olijfolie zijn een goede combinatie. Lycopeen staat bekend om zijn krachtige werking waarmee het vrije radicalen opruimt en daar meer remmend werkt op de  vorming van kankercellen en arteriële(ader) ontsteking.

Oranje: Oranje  fruit en groenten zijn rijk aan de krachtige anti-oxidant, beta-caroteen. Bèta-caroteen is te vinden in zoete aardappelen, yams, mango’s, wortelen, en abrikozen. De Vietnamese superfood “GAC” heeft de meeste bèta-caroteen met meer dan 10x de hoeveelheid van  wortelen.

Bèta-caroteen voorkomt nachtblindheid en andere oogproblemen en verbetert de oog functie . Het  verbetert ook de gezondheid van de huid en het verbetert  de stabiliteit van het immuunsysteem . Beta caroteen heeft krachtige anti-oxidant eigenschappen die helpen bij het opruimen van vrije radicalen in het lichaam die schade aan weefsels, cellen en kanker veroorzaken.

Groen: De kleur van het leven komt van  chlorofyl dat is een van de meest krachtige levengevende stoffen op de planeet. de hoeveelheid chlorofyl  van een levensmiddel is een belangrijke indicator voor de mate waarin de plant bijdraagt aan de gezondheid. Chlorofyl rijke voedingsmiddelen hebben een zeer diepe groene kleur en zijn buitengewoon belangrijk bij het maken van nieuwe bloedcellen en ze spelen een belangrijke rol in het zuiveren van het  lichaam  van vrije radicalen die kanker veroorzaken.

Bovendien bevatten groene voedingsmiddelen de  arotenoïden luteïne en zeaxanthine die worden die worden onderzocht op hun vermogen om ogen te beschermen door het gezond houden van het netvlies. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur, magnesium, koper, B6, en kalium. Veel groene groenten zoals boerenkool en boerenkool bevatten krachtige glucosinolaten en methyl cysteine sulfoxiden. Deze super-nutriënten helpen bij het ontgiften van enzymen in de lever, die  een belangrijke rol spelen in het neutraliseren van kankerverwekkende stoffen te activeren.

Blauw / Paars: Deze donkere pigmenten  voegen prachtige tinten en verrijken het aanzien van je bord. Ze zijn rijk aan flavonoïden, fyto-chemicaliën, en anti-oxidanten. Het fytochemische pigment dat verantwoordelijk is voor de donkere kleur wordt  anthocyanen genoemd. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanen zijn, bosbessen, pruimen, rode kool, aubergine, bramen, frambozen, en cranberries.

Deze super voedingsstoffen hebben een bijzonder krachtige mogelijkheid om geïnduceerde DNA-schade te minimaliseren, remmen de groei van het ontstaand van kanker cellen,  versnellen het afsterven van kankercellen en verminderen ontstekingsbronnen  die weer kunnen leiden tot de groei van kankercellen . Bessen zijn een van de rijkste bronnen van anthocyanen en veel deskundigen geloven dat onze voorouders veel meer anthocyanen aten dan wij.  Veel onderzoekers geloven dat we een tekort hebben aan anthocyanen.

Wit: De ui familie die prei, sjalotten, uien, knoflook en omvat,  bevatten alle  een zwavelhoudende stof genaamd allicine. Dit is een krachtige anti-microbiële stof  die bacteriën, virussen, schimmels en vernietigt. Allicine is ook een krachtige ontstekingsremmer die kanker vernietigt, cholesterol verlaagt, en ontstekings schade aan het hart en vaatstelsel vermindert .

Champignons bevatten bèta-glucaan, selenium, vitamine B6, zink, koper en die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem en  voor de vorming van de cellulaire anti-oxidant glutathion. Bloemkool bevat de fytochemicaliën Indole-3-carbonyl en Sulforaphanes dit zijn enkele van de meest krachtige  natuurlijke kankerbestrijders.

De sunrider voeding bevat alle kleuren. Hoewel je ze niet altijd ziet, omdat het voedsel geconcentreerd is zitten in de Nuplus en Vitashake, de 5 belangrijke kleuren met de bijbehorende antioxidant stoffen(oranje, wit, blauw, groen, rood)

Met Nuplus of Vitashake en zelfs met Sunbar krijg je dus een aantal van deze belangrijke stoffen binnen.En er is meer, zo is er evergreen, een van de meest geconcentreerde en best opneembare  chlorofyl combinaties op de markt. Een flesje heeft direct effect op helderheid in het hoofd en opbouw van het bloed.

Calli en Fortune Delight bevatten een brede variatie aan bouwstoffen met verscheidene kleuren en antioxidanten.  Wanneer je Nuplus of Vitashake eet, Calli of Fortune drinkt, en Quinary eet, dan krijg je de meest uitgebreide combinaties van antioxidant  stoffen binnen die maar denkbaar is.
Echter daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk wat je dagelijks eet.  Wanneer je daarnaast veel suiker, kleur en smaakstoffen binnen krijgt, of rookt, dan moet het lichaam weer heel hard werken om dit ongedaan te maken. Het heeft in zijn natuurlijke werking al genoeg vrije radicalen om te bestrijden. Dus zoveel te gezonder voeding je kiest, zoveel te langer zul je ziekte vrij leven en heb je geen dokter nodig, anders dan voor kleine dingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *