Crashdiëten werken niet

Snel overtollig gewicht verliezen door middel van een crashdieet is gedoemd te mislukken en leidt zelfs tot gewichtstoename. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.Een onderzoek onder 2.000 mensen, dat werd gehouden door een Brits broodmerk, wijst uit dat populaire crashdiëten zoals het Atkinsdieet en het Dukandieet gedoemd zijn om te mislukken.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen een streng crashdieet slechts 15 dagen volhouden . Ruim 35 procent van de ondervraagden komt na het stoppen met zo’n dieet meer dan 3 kilo aan.

Snacks
Als reden voor het mislukken van het dieet geeft 50 procent van de ondervraagden aan dat ze toch weer een snack tussendoor namen en 33 procent gaf aan dat ze niet zonder brood kunnen. Nog geen drie weken na het stoppen van het dieet vliegen de kilo’s er bij de meerderheid weer aan. Slechts 20 procent lukt het om het streefgewicht te behalen.
“Wonderdiëten bestaan niet”, zegt Sian Porter, een voedingsdeskundige van de British Dietetic Association, in de Daily Mail: “De enige effectieve manier om definitief van overgewicht af te komen is door langdurig verstandig, gezond en matig te eten en dit te combineren met voldoende lichaamsbeweging.”
“Laat je niet gek maken door gefotoshopte beelden van beroemdheden en artikelen over het zoveelste crashdieet, maar stop met het eten van ongezonde snacks en ga sporten”, aldus Porter.
Bij diëten blijft het lichaam vragen om bepaalde voedingstoffen die het niet krijgt. Dat versterkt het honger gevoel wat er is omdat je te weinig eet. De kans dat je volhoudt is nul.
Bovendien ondermijn je je gezondheid want een dieet, zoals Atkins, leidt tot grote onbalans in het lichaam met een enorme verzuring die ontstaat door het ontbreken van fruit en groente.
Dat betekent weer dat je hele lichaam minder goed gaat functioneren en dat je je belabberd voelt.
En vandaar uit ga je dan vanzelf wel weer dingen eten die je mist.
Eet groente en fruit en een omelet, kip vis. Maak alles zelf klaar. Eet zo min mogelijk brood, en als je brood wilt eten, neem dat volkoren, of roggebrood. Neem geen margarine maar boter. Margarine bevat transvetten en die zijn erg slecht voor je.
Ongezond
In november 2011 publiceerde de BDA zijn jaarlijkse lijst van de meest ongezonde en zinloze afslankmethodes. Het Dukandieet, dat gevolgd zou worden door Gisele Bündchen en Jennifer Lopez en waarbij complete voedselgroepen geschrapt worden, staat op de eerste plaats. Het heeft volgens de BDA geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Ook het populaire Atkinsdieet, waarbij nauwelijks koolhydraten worden gegeten, wordt afgeraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *