Zon goed voor Ogen, weinig Zon degenereert Ogen

 

Uit onderzoek blijkt dat weinig daglicht slecht is voor de ogen die daardooor sneller degeneren. Bijna 90 procent van de schoolverlaters in Azië heeft last van bijziendheid.
Onderzoekers van de  Australian National University toonden aan dat  hun ogen verslechteren  door lange studiedagen en gebrek aan daglicht.
Het blijkt dat blootstelling aan licht is juist goed voor de ogen,  het verhoogt het dopamine-niveau in de ogen. Dopamine zorgt dan weer dat het oog langer zijn vorm houdt waardoor  het oog beschermt tegen te lang worden. In Europa is zo’n 30 procent van de mensen bijziend.
Bijziendheid wil zeggen dat je in de verte wazig ziet. Vaak wordt het veroorzaakt door een veranderde oogbolling.
Voorheen werd gedacht dat erfelijke factoren ervoor zorgden dat bij Aziaten vaker bijziendheid voorkomt maar volgens dit onderzoek zijn er juist andere factoren die een rol spelen.
Een van die factoren is te veel studeren
Veel  kinderen besteden het grootste deel van hun dag aan school en hun huiswerk.
Dit belast op zichzelf al de ogen Door dat ze  ze weinig daglicht krijgen wordt er minder dopamine aangemaakt en verandert de oogbolling.
Het gebruik van zonnebrillen als mode artikel is daarom ook geen goed idee, het vermindert de blootstelling aan zonlicht wat ik veel gevallen toch al te weinig is en leidt dus tot een snellere degeneratie van de ogen. Natuurlijk is een zonnebril soms nodig en goed bij te felle zon, echter onnodig gebruik is slecht voor de ogen.
Volgens de onderzoekers is dagelijks twee à drie uur daglicht zien al voldoende om schade te voorkomen.
Onderzoek van de University of Ulster bevestigt de theorie dat voldoende daglicht bijziendheid kan voorkomen. Zij vergeleken kinderen in Engeland met Australische kinderen. In Australië zijn minder kinderen bijziend, mogelijk vanwege het beschermende effect van het zonlicht.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *