Darmbacteriën tegen Blaasontsteking

Uit onderzoek blijkt dat lactobacillen  blaasontstekingen voorkomen, deze bacteriën  komen van nature voor in de darmen maar moeten aangevuld worden omdat ze ook verloren gaan door een te zuur darm klimaat. Uit de vergelijking bleek dat  zijn minder effectief waren  dan antibiotica, maar het verschil is niet zo groot.

Het onderzoek is gedaan in het  AMC door onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot. Een publicatie in mei 2012 verschenen in de Archives of Internal Medicine.

Vrouwen hebben vaker blaas problemen dan mannen vooral in de periode na de overgang (menopauze) krijgen heel wat vrouwen vaker  urineweginfecties.  Zo’n blaasontsteking treedt op omdat de hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam daalt. Door deze veranderde hormoonspiegel  maakt  minder ‘goede’ lactobacillen  aan in de vagina.Deze  bacteriën vormen de natuurlijke afweer tegen andere bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken.

 Vaak krijgen patiënten dan antibiotica voor geschreven. Antibiotica is soms nodig maar heeft tot gevolg dat de darmflora wordt ontregeld of zelfs grotendeels vernietigd, wat weer een verzwakking van darmfunctie en natuurlijke afweer tot gevolg heeft.

Vrouwen die last hebben van steeds terugkerende urineweginfecties krijgen vaak oestrogeencrèmes en tabletten voor vaginaal gebruik, maar deze werken niet altijd.

De enige bekende remedie is dan een dagelijkse, lage dosis antibiotica. Deze moeten dan langdurig gebruikt worden en dat heeft een gezondheids ondermijnend effect. Met name de natuurlijke afweer van het lichaam wordt door een ondermijnde darmwerking sterk verminderd.Ook kunnen  de bacteriën die de urineweginfecties veroorzaken, resistent worden voor deze medicijnen.

Daarom is er gezocht naar alternatieven. In het onderzoek kregen vrouwen twee keer per dag capsules lactobacillen voorgeschreven.  Een andere groep kreeg antibiotica.Het aantal keren dat ze na de behandeling een blaasontsteking op liepen was bij de groep die antibiotica kregen  gemiddeld 2,9 urineweginfecties keer en bij de  lactobacillengroep gemiddeld 3,3.Een hoog percentage vrouwen in beide groepen kreeg minstens één blaasontsteking.

Resistentie

Het verschil is dat bij de antibioticagebruikers  de eerste urineweginfectie gemiddeld na zes maanden optrad  en  bij degenen die lactobacillen kregen, al na drie maanden. De resultaten liggen dus wel  erg dicht bij elkaar  én er is geen resistentie op tegen de lactobacillen.  Tegen de  antibiotica ontstond al snel resistentie,  een maand nadat de vrouwen ermee waren begonnen, was 80 tot 95 procent van de blaasontsteking veroorzakende E. coli-bacteriën resistent geworden.

De resistentie geeft dus zowel direct problemen als in de toekomst. Het  betekent dat deze bacteriën niet meer met antibiotica bestreden kunnen worden.
De natuurlijke behandeling met melkzuur bacteriën lijkt dus iets langer te duren maar kan wel vaker en langer vol gehouden worden.
Bovendien ondermijnt deze niet de natuurlijke weerstand. In tegendeel de melkzuur  bacteriën vergroten de weerstand die opgebouwd wordt van uit de darmen omdat de darmwerking ook verbeterd wordt door de toegevoegde melkzuur bacteriën

Sunrider heeft een combinatie van deze bacteriën die de darmflora verbeteren en daarmee direct de natuurlijke afweer van het lichaam in de vorm van Vitadophilus. Hier zijn de bacteriën in gepakt instukjes appel om ze te beschermen tegen de verteringsappen van het spijsverterings kanaal, zodat ze  ongeschonden in de darmen terecht komen.

 

Ook Alpha20c , een combinatie die het immuunsysteem versterkt, werkt ondersteunend in het herstel van het evenwicht van het lichaam en de strijd tegen de schadelijk bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken.

 

Ook Cranberry sap en veel drinken helpt bij blaasontstekingen.
Vitamine D is een ander supplement dat belangrijk is bij de opbouw van weerstand tegen blaasontstekingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *